Search This Blog

Saturday, March 26, 2011

KARANGAN UPSR BUAT ANAKKU NUR ADILA...


KEBAIKAN MEMBAWA BEKAL KE SEKOLAH
Setiap hari kita diberikan wang saku oleh ibu bapa untuk membeli makanan dan minuman di kantin sekolah. Namun begitu, kita juga boleh membawa bekal ke sekolah. Membawa bekal ke sekolah sebenarnya membawa banyak kebaikan kepada kita.

Apabila kita membawa makanan sendiri ke sekolah, kita akan dapat menjimatkan wang kita. Wang saku yang diberikan oleh ibu bapa kita boleh disimpan di dalam tabung atau di bank. Lama-kelamaan wang tabungan kita akan bertambah, seperti kata pepatah, “sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit”.

Selain itu, makanan yang dibekalkan oleh ibu kita semestinya sedap dan berkhasiat. Hal ini dapat mengelakkan kita daripada terkena keracunan makanan. Kita juga akan lebih berselera untuk menikmati makanan yang dimasak oleh ibu pada waktu rehat.

Di samping itu, kita tidak perlu lagi berebut-rebut atau beratur untuk membeli makanan di kantin. Kita dapat menjamah terus makanan yang dibawa dari rumah. Masa rehat kita dapat dijimatkan. Oleh itu, kita masih ada masa untuk membaca buku atau akhbar di perpustakaan.

Kita juga boleh bertukar-bertukar atau berkongsi bekal dengan kawan-kawan kita. Dengan ini, perhubungan kita dengan kawan-kawan akan menjadi lebih erat. Selain itu, hubungan kasih sayang antara kita dan ibu juga akan bertambah erat.

Kesimpulannya, membawa bekal ke sekolah memang mendatangkan banyak manfaat kepada kita. Oleh, itu ada baiknya amalan tersebut kita lakukan untuk kebaikan diri kita sendiri.

1 comment: